GRATIS E-BOOK: 10 GELDLEKKEN

Een noodbuffer: waarom en wat is een verstandig bedrag?

Feb 22, 2024

Een buffer voor noodgevallen, heb jij hem? We weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch hebben veel mensen het niet.

Waar is zo’n buffer nou voor, hoe bouw je hem op en wat is een verstandig bedrag in jouw situatie? Ik ga het doornemen met je!

Met een noodbuffer achter de hand kun je onverwachte klappen opvangen, zoals een dure reparatie aan je auto, een kapotte wasmachine of zelfs ontslag… Heb jij op zulke momenten geen buffer, dan zul je geld moeten lenen bij familie, vrienden of bij de bank. Dat willen we natuurlijk niet!

De buffer is niet bedoeld voor je vakantie of om geld vanaf te pakken als je wat nieuws wilt kopen. Hier kun je apart voor sparen. De noodbuffer is echt voor NOOD.

Maar hoe start je nou met het opbouwen van zo’n buffer?

Het mooiste is natuurlijk als je maandelijks een bedrag over hebt wat je opzij kunt zetten. Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen apart te zetten voor je buffer. Zo kun je hem tussendoor aan blijven vullen als er geld vanaf is gehaald.

Lukt 10% nog niet? Start dan eens met 1%, de volgende maand 2%, daarna 3% en zo verder. Zo kun je het in kleine stapjes doen en raak je steeds gemotiveerder als het je lukt!

Een leuke manier om wat extra geld te verdienen is om spullen en kleding te verkopen die je niet meer gebruikt. Je hebt dat geld niet nodig voor je vaste lasten en kunt het dus gelijk apart zetten voor je buffer. Je voelt er op deze manier weinig van, maar toch kun je zo een eerste stap maken.

Daarnaast is het slim om je uitgaven eens onder de loep te nemen. Zijn er abonnementen die je op kunt zeggen, kun je besparen op koffietjes buiten de deur of kun je eens op marktplaats kijken voor speelgoed in plaats van het nieuw te kopen? Iedere euro die je kunt besparen, kun je inzetten voor je noodbuffer.

Één ding is zeker.. het is niet super leuk om geld apart te zetten voor je noodbuffer. Je doet het namelijk niet gelijk ergens voor, zoals dat met een vakantie wel het geval is. Maar geloof mij, als je het geld een keer nodig hebt, dan ben je dolblij dat je het zo kunt pakken!

Dan het belangrijkste natuurlijk, wat is een goed bedrag om apart te hebben staan? Dat is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (ben je alleenstaand of heb je een gezin, wat is je woonsituatie, etc.), maar er wordt wel een algemene richtlijn afgegeven.

Het is slim om 3 tot 6 maanden aan maandelijkse uitgaven opzij te zetten. Dus stel, jij hebt 1500 euro per maand nodig om alles te kunnen betalen, dan zou je buffer tussen de 4500 en 9000 euro zijn.

Maar heb jij een gezin met 2 kinderen, dan zullen de totale uitgaven eerder rond de 4000 euro per maand liggen. Jullie buffer ‘moet’ dan tussen de 12.000 en 24.000 euro zijn.

Op deze manier kun je dus 3 tot 6 maanden opvangen als je salaris weg zou vallen. Bizar bedrag he? Maar wel héél belangrijk. Om te beginnen, deel het bedrag eens op in kleinere stapjes. Zo blijft het behapbaar. En onthoud, 1000 euro is ook al een mooie buffer waar je onverwachte rekeningen mee kunt betalen!

Tip: op de website van Nibud kun je gebruik maken van de BufferBerekenaar, waarin je in 5 minuten je buffer kunt berekenen. 

DOWNLOAD MIJN GRATIS TRAINING

Ik laat jou de 7 stappen zien hoe je 2024 rijker eindigt dan begint!